Facebook on kuollut, kauan eläköön Facebook

”Ei siellä enää kukaan käy”, sanotaan. Kyllä muuten käy. Väitän, että Facebookin kuoleman julistaminen on vahvasti ennenaikaista. Facebookin käyttö ei ole loppunut, se vain muuttaa muotoaan.

On varmasti totta, että nuoret ja trendikkäimmät somehipsterit eivät enää käytä Facebookia. Osa ei vain enää kirjaudu sisään, osa ei koskaan kokenut profiilinluontitarvetta ja hurjimmat rohkelikot jopa poistavat profiilinsa.

Luvut kertovat kuitenkin, että valtaosa suomalaisista edelleen paitsi ylläpitää profiilia Facebookissa, myös käy siellä säännöllisesti.

”Ei siellä ainakaan kukaan enää tee päivityksiä”, sanotaan. Totta, henkilökohtainen arjen avautuminen on vähentynyt. Jopa siinä määrin, että asia huolestuttaa Facebookia. Jos ihmiset lopettavat tunteita herättävien päivitysten tekemisen, palvelu muuttuu brändien mainospaikaksi ja menettää käyttäjänsä. Eihän kukaan halua lukea lehteä, jossa on pelkkiä mainoksia. Ja jos taas kuluttajat katoavat, katoavat myös mainostajat. Siihen loppuisi Facebookin tarina.

Vaikka arjen avautumiset ovat vähentyneet, ei Facebook ole sisällöstä tyhjä. Ihmiset käyttävät palvelua ehkä hieman eri tavalla kuin ennen. Seuraava osio ei perustu tutkimukseen vaan on puhtaasti tarinatodiste omasta kokemuksestani.

Työn ja perheen yhteensovittaminen

Yritin pitkään rajata somessa työ- ja yksityiselämää. Erityisesti Facebookin halusin pitää vapaa-ajan turvasatamana. Viimeisen vuoden aikana olen joutunut osin luopumaan periaatteistani, koska työelämä rynni Facebookiin ja vauhdilla. Siis markkinointiviestintäalan työelämä, on varmasti paljon ammatteja, joita tämä ei kosketa.

Tällä hetkellä monet alan parhaat verkostoitumisryhmät ovat Facebookissa. Niitä myös siirtyy sinne lisää, koska ihmiset ovat lopen kyllästyneitä LinkedInin kökköön käyttöliittymään ja haluavat alustan, jossa ryhmäkeskustelu oikeasti toimii. Facebookissa alan yrityssivuja seuraamalla pysyy myös oivallisesti ajan tasalla. Puhumattakaan tapahtumien livestriimeistä ja videoista, joita ainakin itselleni on huomattavasti koukuttavampaa jäädä FB-virrassa katsomaan kuin esimerkiksi Twitterissä.

p1110150

Ryhmät, sivut ja tapahtumat ovat myös vapaa-ajalla Facebookin suola. En löytäisi itseäni yhdestäkään mielenkiintoisesta kaupunkikulttuuritapahtumasta ilman Facebookia ja olisin esimerkiksi kesällä jäänyt vailla ilmaisia puistojoogia. Lapsellani ei myöskään olisi kohtuuhintaisia vaatteita ilman naapuruston kierrätysryhmää, enkä olisi leiponut hänelle apinaevästä sormiruoaksi ilman vertaistukea ja jaettuja reseptejä. Puhumattakaan siitä, miten kätevä yhteydenpitokanava FB on lapsen Ruotsin sukulaisiin.

Facebook ei ehkä ole trendikäs tai nuoria tällä hetkellä innostava. Se on kuitenkin äärimmäisen kätevä ja omalla tavallaan aktiivinen kanava. Ja yrityksille edelleen paras somekanava silloin, kun halutaan tavoittaa suuri yleisö tavallisia suomalaisia.

Väitän muuten, että valtaosa Facebook-profiilinsa viimeisen vuoden aikana poistaneista tulee palaamaan palveluun kolmen vuoden sisällä. Mistä lyödään vetoa?

Yksi mahtavimmista Facebookin kautta löytämistäni jutuista tänä vuonna oli ilmaiset perjantai-iltapäivän joogat Konepajalla. Yksi joogatunti pidettiin The Doorsin musiikin tahtiin. Parempaa tapaa aloittaa viikonloppu saa etsiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s